تغیر مسیر یافته از - منتقدالمنافع فی شرح مختصرالنافع
زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

منتقدالمنافع فی شرح مختصرالنافع (کتاب)





این کتاب مهم‌ترین اثر علمی ملا حبیب الله ست و شماری از فقیهان نامی معاصر، آن را دائره المعارف فقه شیعه و اثری پربار و اعجاب آور به حساب آورده‌اند.
[۱] . روزنامه کیهان، ویژه‌نامه کاشان، ۱۸/۹/۱۳۷۴ ، مصاحبه آقای حسین شریف.



۱ - معرفی اجمالی مؤلف



ملا حبیب الله شریف کاشانی از علمای شیعه در قرن چهاردهم و متوفای سال ۱۳۴۰ هجری قمری است.

۲ - معرفی اجمالی



آیة الله شریف مطالبی را در مقدمه کتاب «منتقد المنافع» آورده است که به گزیده‌ای از آن اشاره می‌شود. در این کتاب سعی شده است روایات فقهی بیشتر ذکر گردد چه آنکه آنها مبنای عمده استنباط احکام هستند؛ بر خلاف برخی از کتابهای دیگر فقهی که به موجب تکیه بر مباحث و قواعد اصولی، مؤلفان آنها نیازی به ذکر روایات ندیده‌اند:
روایات ذکر شده به طور عمده با سند و اشاره رمزی به قوت و ضعف آنها ارائه شده است.
در هر مسأله عبارات فقهای پیشین تا آنجا که در دسترس بوده آورده شده است و سعی بر این بوده که تنها اکتفا به نقل گفتار دیگران نشود.
[۲] . منتقد المنافع فی شرح المختصر النافع (مقدمه).

وی این کتاب را به سبک فقه استدلالی و در شرح کتاب مختصر النافع علامه حلی نوشته است. مؤلف به شیوه‌ای علمی و روان به بحث و تحقیق در مبحث خمس پرداخته است. از فتاوای مؤلف در این کتاب عدم وجوب دادن خمس به مجتهد جامع الشرائط و صرف آن در مصارف خمس توسط خود مکلف می‌باشد. ارزش و اعتبار کتاب این کتاب اثری ارزشمند برای بحث و تحقیق در مساله خمس و برای آشنایی با دیدگاه‌های فقهی مؤلف گرانقدر آن می‌باشد.
شیخ آقا بزرگ تهرانی صاحب کتاب ارزشمند الذریعة الی تصانیف الشیعة ج۲۳ ص۴ درباره این کتاب می‌فرماید: «منتقد المنافع فی شرح مختصر النافع فی اثنی عشر مجلدا، للشیخ المعاصر المولی حبیب الله بن علی مدد الساوجی الکاشانی، احال الیه فی آخر کتابه فی المقادیر الموسوم به «توضیح البیان» الذی فرغ منه سنة ۱۲۹۴، و طبع سنة ۱۳۱۳».
کتاب منتقد المنافع در شرح کتاب مختصر النافع در ۱۲ جلد می‌باشد. نویسنده آن شیخ معاصر مولی حبیب الله فرزند علی مدد ساوه‌ای کاشانی است. وی در کتاب دیگر خود به نام توضیح البیان که در بیان مقادیر و اندازه گیری شرعی می‌باشد و در سال ۱۲۹۴ آنرا نگاشته و در سال ۱۳۱۳ به چاپ رسیده به این کتاب ارجاع داده است که برای اطلاعات بیشتر در این باره به کتاب منتقد المنافع مراجعه شود.

۳ - مباحث کتاب



این کتاب در یک مقدمه، دو فصل و یک خاتمه آمده است.
فصل اول در مواردی که خمس در آنها واجب است و فصل دوم در تقسیم خمس می‌باشد.
کتاب الخمس در ۵۰ صفحه آمده است.
کتاب منتقد المنافع در ۱۲ جلد می‌باشد و کتاب حاضر فقط بخش کتاب الخمس از آن می‌باشد.

۴ - تاریخ نگارش



مؤلف در آخر کتاب می‌فرماید: «تم کتاب الخمس من منتقد المنافع شرح النافع مصنف الراجی حبیب الله بن علی مدد الساوجی فی یوم الاربعاء من محرم الحرام ۱۲۸۳». یعنی کتاب خمس از کتاب منتقد المنافع در شرح مختصر النافع به پایان رسید. نویسنده این کتاب امیدوار به رحمت الهی حبیب الله فرزند علی مدد ساوه‌ای می‌باشد. تاریخ پایان نگارش روز چهارشنبه از ماه محرم سال ۱۲۸۳ هجری قمری می‌باشد.

۵ - نسخه شناسی



نسخه حاضر در برنامه به زبان عربی، در قطع وزیری و در یک جلد می‌باشد.

۶ - پانویس


 
۱. . روزنامه کیهان، ویژه‌نامه کاشان، ۱۸/۹/۱۳۷۴ ، مصاحبه آقای حسین شریف.
۲. . منتقد المنافع فی شرح المختصر النافع (مقدمه).
۳. الذریعه، شیخ آقا بزرگ تهرانی، ج۲۳، ص۴.    
۴. الذریعه، شیخ آقا بزرگ تهرانی، ج۲۳، ص۴.    


۷ - منبع



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «منتقد المنافع فی شرح مختصر النافع».    
نرم افزار جامع فقه اهل بیت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.